Miten innostaa oppilaita lajintuntemukseen? Ota kansalaistiede osaksi opetusta ja iNaturalist-sovellus työkaluksi. Työpajassa tutustut iNaturalistin käyttöön ja iNaturalist-projektin perustamiseen. Saat vinkkejä, miten voit rakentaa oppilaille sopivaa tutkimusprojektia, jossa opitaan ekosysteemeistä ja lajien vuorovaikutussuhteista.
Työpajassa kokeillaan iNaturalist-lajintunnistussovellusta, jota oppilaat voivat käyttää esim. lajintunnistukseen luonnossa (kasvit, eläimet, sienet) ja omien havaintokokoelmien tekemiseen. Tekoäly auttaa tunnistuksessa. iNaturalist on maailmanlaajuinen kansalaistiedeprojekti ja sosiaalinen yhteisö. Sovelluksen avulla voi jakaa lajihavainnon, havaintopaikan ja -ajan, ja muut käyttäjät auttavat tunnistuksessa. Havainnot tallentuvat Suomen lajitietokeskukseen (laji.fi). Nostamme esille myös muita tapoja havaintojen tunnistamiseen ja ilmoittamiseen digitaalisesti.
Työpajan sisältöjä on kehitetty Ympäristöministeriön rahoittamassa Kasviosta kansalaistiedettä -hankkeessa ja Opetushallituksen rahoittamassa LUMAn lumoa – luonto oppimisympäristönä -hankkeessa. sekä Suomen luontokeskus Haltian luontokoulutoiminnassa.
Työpaja toteutetaan maastossa. Varaudumme myös sisätiloihin, jos ilmeinen sade uhkaa. Tarvitset mukaan säänmukaiset vaatteet sekä oman älylaitteen, johon on ladattu iNaturalist-sovellus. Ilmoittautuneille ohjaamme etukäteen, kuinka asennat sovelluksen ja luot tunnuksen itsellesi. Lisätietoja tutustumista varten MAPPA-palvelussa.
Mikäli kiinnostuneita riittää voidaan toinen työpaja toteuttaa etäohjattuna työskentelynä elokuussa. Ilmoita lomakkeella halukkuutesi.
Pentti Impiö, erikoissuunnittelija, Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus/ Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Lähikoulutusiltapäivä on osa Opetushallituksen rahoittamaan LUMAn lumoa -täydennyskoulutusta, ja sen toteuttaja on LUMA-keskus Suomi verkosto. Koulutus on osallistujalle maksuton.