Luonnontutkimusviikko Möttösen koululla Perhossa

Perhon Möttösen alakoulun luokat esiopetuksesta kuudenteen viettivät luonnontutkimusviikkoa toukokuussa osana Tiedeluokka KOKKO tiedeviikkoa. Viikon aikana harjoiteltiin luonnontutkijana tutkimisen ja toimisen perustaitoja: havainnointia katselemalla, kuuntelemalla, haistelemalla ja tunnustelemalla. Ja ihan vain luonnosta nauttimista!

Samalla harjoiteltiin luonnontutkijan tutkimusvälineiden käyttöä: kiikari, kaukoputki, mikroskooppi, äänien tallentaminen ja kuvien ottaminen tuli tutuksi. Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus toimi opettajien tausta-asiantuntijana ja lainasi omia välineitään viikolle.

Yksi viikon tutkimuskysymyksiä oli, esiintyykö lepakoita Möttösen koulun lähellä? Tutkimustehtävässä kuudesluokkalaiset asensivat lepakkojen ääniä tallentavan laitteen viikoksi koulun läheisyyteen. Tallennin saatiin lainaan viikoksi Ympyrä-hankkeelta (https://cinetcampus.fi/projektit/ympyra/) ja hankkeen projektipäällikkö Timo Hongell antoi myös teknistä asiantuntija-apua viikon ääniaineiston analysoinnissa ja ihmiskorvin kuultavaksi saattamisessa. Tutkimustulos oli, että koulun alueella Perhonjoen yläjuoksulla esiintyy pohjanlepakoita ja siippalajeja.

KIINNOSTAISIKO vastaavan viikon/päivän järjestäminen elo-syyskuussa koulussasi. Jos vähintään viisi opettajaa lähtee mukaan niin voimme pitää iltapäivän mittaisen perehdytyksen ja auttaa tekemisen suunnittelussa. Lainaamme myös välineitä ja autamme niiden löytämisessä! Perehdytys ei maksa koululle mitään ja se on OPH:n rahoittamaa LUMAn lumoa Luonto oppimisympäristönä lähikoulutuksia! Ole nopsaan yhteydessä!

Katso videot: