Arvaatko, mikä onkaan tölkkisatelliitti eli CanSat?

CanSat on juomapurkin kokoisessa kotelossa oleva täysin toimiva satelliitin pienoismalli, joka lähetetään yläilmoihin keräämään tutkimuksellista havaintotietoa. Tämän päivän tekniikka, tarvittavien komponenttien edullisuus sekä niiden helppo saatavuus tekevät avaruustutkimuksen toteutuksen mahdolliseksi myös kouluissa.

CanSat on ESERO:n (European Space Education Resource Office) oppilaitoksille tuottama hands-on -aktiviteetti, jossa kehitetään tieteellisen tutkimuksen tekemisen taitoja, harjoitetaan kädentaitoja, tutustutaan ohjelmointiin Arduino-tietokoneilla ja tehdään yhteistyötä vuorovaikutuksessa toisten kanssa. ESERO Finland tarjoaa varhaiskasvatukseen, perusopetukseen sekä toiselle asteelle avaruusaiheisia opettajakoulutuksia, oppimateriaaleja ja luokkahuoneaktiviteetteja sekä tähtitieteeseen ja avaruuteen liittyviä tapahtumia.

Kokkolan suomalaisen lukion opiskelijaryhmä (Alex Hyytinen, Neea Oinas, Olivia Komulainen, Senja Hosionaho, Ville Ikola) valmistautuu opettajansa Erkko Saviaron ohjaamana parhaillaan Vaasassa 30.3–2.4 käytävään Suomen CanSat-kilpailuun, josta paras joukkue jatkaa Euroopan CanSat kisaan. Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus ja Kokkolan yliopistokeskuksen It-yksikkö on osaltaan tukemassa ja kannustamassa ryhmää.

TaigaSat nimellä kulkevan projektin etenemistä voi oivasti seurata Instagrammissa ja omilla verkkosivuilla. Otappa sivut seurantaan ja laita tsemppausviestejä ryhmälle!